Rodinný dom SHIELD

 

Atelierová tvorba I, STU SvF

Autori :            Jozef Podhorec

Vedúci práce:  Ing.arch.Miroslav Pavle

Miesto :           ul.Karola Borhyho, Lučenec

Rok :               2011/2012

 

URBANISTICKÉ ZAČLENENIE STAVBY DO ÚZEMIA
Dvojpodlažný nepodpivničený rodinný dom SHIELD na ulici Karola Borhyho, je situovaný v meste Lučenec mestská časť Opatová. V tejto časti mesta sa nachádza satelit rodinných domov výhodný pre svoju dostupnosť do centra (2km) a občianske vybavenie. Na pozemku necelých 700m2 je rovinatý terén. Prístupová cesta hraničí s pozemkom z východnej strany.

 

ARCHITEKTONICKÉ RIEŠENIE
Nakoľko sa nijak nestotožňujem s okolitou zástavbou, rozhodol som sa vytvoriť koncept moderného pasívneho rodinného domu, ktorý bude síce rešpektovať okolie, ale nebude sa mu podriaďovať.
Architektonická kompozícia je navrhnutá v čistých líniách, ktoré spolu s použitými prvkami presklenia a zastrešenia vyvárajú pocit bezpečia ale aj pohodlia. Pultová strešná konštrukcia spojená so severnou stenou domu kovovou fasádou vyvoláva dojem štítu (angl. Shield). Keďže sa jedná o pasívny dom, je nutné dokonalé typologické riešenie a maximálne funkčné presvetlenie domu. preto vznikla myšlienka vytvoriť tzv. štít, ktorý vyjadruje filozofiu pasívneho domu. Pocit pohodlia a útulnosti na druhej strane vytvára presklená južná fasáda v kombinácii s bielou omietkou, kovovými rámami okien a dverí a dreveným dotvorením fasády a terasy s bazénom.

DISPOZIČNÉ RIEŠENIE
Na ploche necelých  250m2 zastavanej plochy dom ponúka všetko pre pohodlný život štvorčlennej rodiny. Vstup do domu sa nachádza na severnej strane domu.
Prvé nadzemné podlažie je nosnou stenou rozdelené na dva trakty s funkčnými väzby: technická a denná (spoločenská) funkcia. V technickej časti sa nachádza garáž, technická miestnosť,  pohotovostná kúpeľňa s WC a hosťovská izba.  Keď prejdeme zo zádveria do dennej časti otvorí sa nám veľký priestor orientovaní z východu na západ dokonale presvetlený presklením prechádzajúcim cez dve podlažia na južnej strane domu. Centrom dennej časti je galéria, otvorená do druhého podlažia. Galéria je spojená s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou. Z obývacej izby je ďalej možnosť prejsť cez francúzske okno na terasu orientovanú na juhozápad, pri ktorej sa nachádza bazén. Ústredným prvkom galérie je moderný  krb a otvorené schodisko stúpajúce z východu na západ.
Druhé nadzemné podlažie je rozdelené na rodičovskú a detskú časť. Rodičovská spálňa je situovaná na západnú stranu a je vybavená vlastným sociálnym zariadením. Detské izby sú orientované na juhovýchod so spoločným balkónom a sociálnym zariadením. Rodičovská a detská časť je oddelená knižnicou, ktorá dokonale spája spoločenskú časť prvého podlažia a súkromnú časť druhého podlažia.

 

Zdroj: autor

 

 

 
Najnovšie články